CHAK IS MY NICKNAME

CHAK IS MY NICKNAME
I'm not afraid of growing slowly, yet i'm afraid only of standing still

24 Dec 2011

BUATMU SAHABAT...

Kepada sahabat:

Saya xde hak nak minta awak dengar setiap berita gembira yg saya nk sampaikan.

Bukan hak saya nak paksa awk pinjamkan bahu awak bila saya menangis.

Saya juga xde hak nak suruh awak sentiasa mengingati dan mendoakan saya.

Dan saya langsung x berhak nak mengikat persahabatan ni selama manapun.


Sebaliknya, ia adalah hak awak. Awak yang tentukan...




p/s: Selama mana awak perlukan saya, carilah saya...InsyaAllah, dengan izin ALLAH SWT, saya

akan cuba tetap disini untuk awak.

12 Dec 2011

RELATIONSHIP STATUS: SINGLE

is FOREVERALONE a.k.a BIG LOSER???

ok.. Forever alone aku boleh terima lagi but, BL??..it's kind of overstated. If being single is such a loser, then to have couple should always be the winner ke...

Hurmm....Takpe lah..Kalau niat seseorang tu hanya nak jaga hati dia dan hanya akan diserahkan pada yang berhak setelah akad nikah adalah Loser...biarlah..



Kalau dia single sebab dia kena utamakan keluarga, cari duit nak tampung belanja sekolah adik2 tu adalah Loser...takpe lah...


Kalau dia single sebab memang betul jodoh dia belum tiba, n Allah sebenarnya ada perancangan lain untuk dia, juga disangka Loser...redha je lah..


Ya Allah, kau kurniakanlah aku jodoh yang baik, yang mencintaiku kerana cinta kepada-Mu, yang menyayangi aku seperti mana ibu bapa ku menyayangi ku, yang akan menjadi imam kepada ku dan zuriat kami, yang akan memimpin kami sekeluarga ke jalan Firdausi. Amin.....



saya tungu awak...

p/s: kepada suami masa depan...

       harap awak sihat n senyum selalu...
InsyaAllah, sampai masa dan waktunya nanti kita jumpa:)
      
    

6 Nov 2011

HATRIK

ape yang hatriknyer ni????

Jawapannya ialah:

Tahun ni (2011) dh tahun ke 3 berturut- turut ak x balik Raya Haji:(

  1. Masa asasi- Ingat nk try la ape rasa raya di perantauan. Sekali ak ikut member pegi beraya kat Mid Valley n Times Square. First time beraya kat cinema. Layan Twilight plak tuh, mmg xleh bla..hahha:). But pikir2 balik, sedey ar gak x balik raya neh. Sob3:(*ok, dh tau ape rasa kalo x balik raya...
  2. Sem 1 DVM- Time ni mmg ak btol2 sacrifice la sebab masa ni ak tgh dlm mood Final Exam, so mmg x dpt balik. Then, ak ikut member balik umah dia kat Gombak n beraya kat sana. Ok la tu kan, but then, ak still sedikit terkilan. Sebabnya, tahun tu family ak buat korban sekor lembu. Semua family member ak balik beraya, except me. Ak ada call mak ak pagi raya tu, kat umah mmg meriah abes la. Tu yang buat ak lagi sentap tuh*tape hati, sabar ek. ni dugaan tuk ko....
  3. Sekarang- Ni waktu malam raya. Sekali lagi ak x balik. Alasannya, duit dh x berapa byk tinggal dlm account *tiket bas pegi balik mau cecah rm100 .. Satu agi, ak nak stay sbb nak training basketball for this oncoming Interkolej tournament*to be exact, hari selasa mgu dpn.. So kira ak still doing sacrifice this year.. Again, ak sedey, but try to maintain cool~~~

Sacrifice teach you how to appreciate things that 
really matters to you 




4 Nov 2011

PENSIL

Long time ago......

Dulu masa aku sekolah (Darjah 1 or 2 kot), aku ada satu benda yang ak slalu n suka buat kat sekolah  time tu . 

Masa waktu rehat, lepas makan kat kantin aku n sorang lagi kawan aku*ok, ak lupa kawan yg mana n ape nama dia*..ktorang pegi pusing area2 blok sekolah cari apa tau??? cari PENSIL. 

Ktorang cari PENSIL yang bebudak lain buang/ ilang. Paling senang nak jumpa, dalam longkang la. Tp longkang tu bersih ar. selalu kering. Dh xde sape nk amik, ktorang kutip ar.  Xkesah  la dari longkang ke, hape ke, janji aku bleh guna wat belajar.

PENSIL2 yg ktorang collect, ktorang akan sharpen.. Kalo lead dia tu elok lagi, ktong pakai ar.. Jimat duit beb.. Daripada perabih duit beli PENSIL baru, baik reuse yg org x nak... Selagi benda tu ak boleh pakai, aku pakai.

Ye la, aku ni bukan la dtg dari family yg ada banyak harta benda.. So, dgn buat benda ni, dpt la aku berjimat ckt, n cuba sedaya nk kurangkan beban parents ak:)

'JIMAT TAK SEMESTINYA KEDEKUT'






7 Oct 2011

What’s life means to me...



Maybe when I have someone to take care of.

Someone that I’ll never put aside no matter what I may encounter in the future.

 Though the risks are around, I’ll never give it up at any cost.

Who are they, how are they, where are they might be, I'll decide.

If that particular person are still in search, I'm not worried coz I knows Allah SWT has prepared them long ago.

 It is just that He’ll send them to me when the right moment comes.

Sure, He knows best.

So now, thing that i should do in not to stop believing that my life not just concerning on myself only, 

but to take care of others as well. 

5 Sep 2011

A note for myself




Waiting for something that would never ever ever comes true
Still, I keep waiting and dreaming for nothing. 
That's how pathetically I'am.
 I couldn't just wake up from this dream I'm having 
coz this dream is the only thing I have till now.
So, can just let me have this dream I'm dreaming?
Though it is just a dream...





29 Aug 2011

Chak_Atikahology Hashimology

THE RULES: Once you have been tagged, you are supposed to wipe out my answers and supply your own. After, choose some people to be tagged.

To do this, go to "notes" under tabs on your profile page, paste these instructions in the body of the note along with your answers, Publish it, go back in and edit your Note and then tag a bunch of people.

Let others know a little more about yourself, re-post this as your name followed by "ology".

***********FOODOLOGY***************

1. What is your salad dressing of choice?
xkesah pun, janji bleh masuk mulut gua

2. What is your favorite sit-down restaurant?
McD...gerai Makcik Depan tu..

3. What food could you eat every day for two weeks and not get sick of?
nasi*i'm purely malay

4. What are your pizza toppings of choice?
nak mintak taruk rendang ayam kampung bleh x?

5. What do you like to put on your toast?
anything 'borrowed' from my housemates

***********TECHNOLOGY***************

1. How many televisions are there in your house?
3, including one at new home

2. The color of your cell phone?
girlish purple

3. How long would it take you to look up who invented the Rubber Band?
i gives up after 2 min of Google-ing 

4. Have any idea how many Megahertz your computer has?
like i care

***************BIOLOGY******************

1. Are you right-handed or left-handed?
right-handed

2. Have you ever had anything removed from your body?
beside what's normal people would excrete, the answer is no

3. What is the last heavy item you lifted?
my niece..xsure berat, but above tong gas sberat 14kg

4. Have you ever been knocked for unconscious?
so far not yet*dun ever try me


************CRAZYOLOGY**************

1. If it were possible, would you want to know the day you were going to die?
obviously no..gulppp~~

2. If you could change your name, what would you change it to?
sara..ayu ckt..haha

3. Would you drink an entire bottle of hot sauce for $1000?
yesss...duit tu!!!

************DUMBOLOGY******************

1. How many pairs of flip flops do you own?
two

2. Last time you had a run-in with the cops?
never done that, i'm a good citizen

3. Last person you talked to?
myself

4. Last person you hugged?
rahsia

**************FAVORITOLOGY****************

1. Season?
flood season...best tgk air mencurah2 ke sawah padi

2. Holiday?
semester break

3. Day of the week?
any day during sem break

4. Month?
any month during sem break

***********CURRENTOLOGY*****************

1. Missing someone?
my beanbean

2. Mood?
uncertain till next month

3. What are you listening to?
bunyi kipas siling umah..kuat woo bunyi die

4. Watching?
my nieces..mak diorang pegi shopping


***************RANDOMOLOGY*****************

1. First place you went this morning?
sinki..basuh muka nak sahur

2. What's the last movie you saw?
when in rome

3. Do you smile often?
fakes one, yes often

***************OTHER-OLOGY*****************

1. Do you always answer your phone?
yes, xde nak ngelak ngan sape2 pon

2. It’s four in the morning and you get a text message, who is it?
my prince charming*oh, ak mimpi rupanya

3. If you could change your eye color what would it be?
the only color i can get is red*time  kopek bawang

4. Do you own a digital camera?
yes, in the future

5. Have you ever had a pet fish?
yes, ikan puyu

6. Favorite Christmas song(s):
-*i'm a muslim

7. What's on your wish list for your birthday?
toyota vios..anyone??

8. Can you do push ups?
can..

9. Can you do a chin up?
if after push ups, i can't

10. Does the future make you more nervous or excited?
super excited, that finally cause me get  nervous...

11. What is the last message you received in your phone?
nikmati ganjaran percuma dari CELCOM blablabla.....

12. Ever been in a car wreck?
no

13. Do you have an accent?
yes, obviously

14. What is the last song which made you cry?
Insyaallah-Maher Zain

15. What are your plans for tonight?
finish this thing as fast as i could

16. Have you ever felt like you hit rock bottom?
cant remember that

17. Name 3 things you bought yesterday:
nothing..sume barang raya dh beli*omaigad!!kasut lupa nk taruk lam list

18. Have you ever been given roses?
never*baik xyah kasi..ak xsuke pon bunga2 neh

19. Current worry?
duit jpa cukup x nk idup  sem depan...

20. Current hate right now.
some questions above

21. Met someone who changed your life?
yes, particularly

22. How will you bring in the New Year?
better ask someone else...

23. What song represents you?
 Negaraku song

24. Name three people who might complete this?
i have no idea..

25. Would you go back in time if you were given the chance?
yes, just to watch my old-self 

26. Have you ever dated someone longer than a year?
what is the better sentence to say that "i've never date?"

27. Do you have any tattoos/piercings?
i dont..

28. Will you be in a relationship 4 months from now?
i'll stick to single as a way of life for this time being

29. Does anyone love you?
yes of course

30. Ever had someone sing to you?
rasanya nye xde..yg melalak in front of me tu selalu lah

31. When did you last cry?
3 days ago..touching seyh movie tuh

32. Do you like to cuddle?
yes, my cats

33. Have you held hands with anyone today?
yes, again with my cats

34. What kind of music did you listen to in elementary school?
muzik lagu abc n alif, ba, ta...cant remember other than that

35. Are most of the friends in your life new or old?
not really sure..balance kot

36. Do you like pulpy orange juice?
home made, yup

28 Aug 2011

Mana satu lagi zalim?

Entry ni timbul dari kes yg kena kat diri ak sendri bila ak hantar Kopi*my kucing* pegi klinik tuk di 'spay' a.k.a kasi(neuter). Rilek je pak cik tu cakap ak ni zalim  lepas ak gitau reason ak g klinik tu...hurm pak cik, mari kita tgk yang mana lagi zalim ye~~~:)


Kalau saya tak spay/castrate pet saya:
Benda yg paling obvious yg akan blaku adlh overpopulation of cats. Bile dh over populated, byk problem lain yg akan dtg. Benda ni akan jadi berantai without ends, seriously. Meh sy cerita:
  1. Kucing beranak pinak, pak cik nak jaga sume ke?? Cam susah je...Andai pak cik dh xnk jaga..so option pak cik ade adlh buang je kan kucing tu. Elok la tu, tambahkan stok stray cats kat pasar2, kedai makan tu.
  2. Ok, bile stray cats dh melambak2, ape akan jadi?...Animall shelters jdi x ckup ruang nk taruk stray cats*n anjing n others animals jugak..Akibatnya, makin tinggi jumlah animals yg kurang bernasib baik yg bakal di euthanized  sbb area dh padat sgt...LAGI KESIAN!!!
  3. Bukan takat tu je. Dgn overpopulation ni, diseases pon senang nak transmitted...from animal-animal..n from animal-human. Ye pak cik, penyakit kat kucing bleh bjangkit kt manusia, mostly datang dr stray ones.
  4. Ape lagi ek??. Dah la, pak cik cuba digest yang ni dulu ye:


Kalau saya spay/castrate pet saya:
  1. Selain dari vice versa of facts yg say dok bebel2 di atas tadi, sy jugak dpt elakkan disease testicle/ ovary tumor berlaku kat my beloved pet...Sbb sy dh removed reproductive organ tu awal2
  2. Bukan itu sahaja*ayat SPM sgt*, neutering animal jugak dpt impove genetics.Cemane nk explain ek??..ermm...Dlm gene sesetengah breed of animals, ade a few yg carry disease that genetically transmitted. Contohnya, glaucoma adalah genetic disease bagi breed poodle.
  3. Last but not least, pet sy akan jadi lebih 'terkawal'. Maksudnya xde la die dok urinaring, marking, roaming, humping xtentu hala. Pak cik pon xnak macam tu kan??
Top ranked reasons orang xnak neuter pet diorang:
"Kecian la. Tu kan dah menyalahi fitrah dia. Die pon nak hidup cam orang laen gak, ade teman, ade anak"
 "Nanti dia jadi bodoh. Tau makan je, dah x seronok nak buat main."
Ok, untuk reason yg pertama tadi. Mana lagi kesian, dpt keturunan bduyun2, pastu xde sape nk jaga, pstu merebak ke masalah2 yg sy mentioned earlier?? OR neuter diorang, pastu hilang satu benda je, tapi benefits melimpah ruah, demi kebaikan diorang n human jugak???


For 2nd reason, cuba baca balik hujah ke3' kalau sy spay/castrated pet sy'. Benda sama gak tu. Plus, animal x jadi BODOH, but it more to lessen their aggressiveness terhadap other animals and human.Effect ni varies for diferent animals. Ade je pets yg still agressive, garang tapi dah kurang ckt ar than before. Hah, elok tu:)


To sum up, neutering the animals is not 'zalim' or cruel. It is more cruel if we let them to have  new unwanted ofsprings, which then brought suffer back to them. People, please think it wisely. This is for their future, and also for us.


Trivia:
Neuter= The surgical procedure, performed by a veterinarian, renders the animal incapable of    reproducing
Euthanize= The practice of intentionally ending a life to relieve pain and suffering
Spay= General term used to describe the ovariohysterectomy of a female animal
Castrate= Vice versa of spay

25 Aug 2011

laugh is the best medicine

masa jari dh boring nk tekan2 keyboard neh, ak bukak la Youtube. secara x sengaja tejumpa la a few iklan dari Thailad yg bagi ak klakar abes....mesej iklan2 ni yg nak disampaikan sgt santai n berkesan:)



















22 Aug 2011

RAMADHAN KU

19 Ramadhan ( 1.05a.m)

PART I

       Hari ni dah masuk hari ke-5 ak join WWF Turtle Conservation Program kat Melaka...Jangan tekejut tau, Melaka pon ada penyu, bukan kat Terenggganu jer:). Kat Melaka  ni just ade species Hawksbill turtle ( penyu karah ). 

penyu karah a.k.a hawksbill turtle


Sekarang ak still kat Pos 2 Kem Terendak. Baru je abes first patrol along the beach area. Untuk finish one whole patrol, it took time about 1 h n 30 min by walking. Malam ni boring ckt coz xde penyu since semalam ag. Nasib baik xmengantuk sgt, so bleh ak type jurnal kt phone ak neh*jurnal la sgt kan:p

       Penyu xdapat ag neh..i mean, ak belum berpeluang tgk penyu betelur. Dh jumpa 2 ekor tp just naik n buat u-turn jer...ahh, penyu itu memberi harapan palsu kepadaku..huhh!!:p..Cemane ni? penyu xdapat, penat pulak yg mnyinggah. Almost seminggu dh ak dok berjaga malam ni. Al-maklumlah, patrol setat kul 8.30p.m till 5-a.m..Kalau bukan bln puasa, alamat smpai kul 6.30 am le jwabnye dok belegar kt tepi pantai. Justeru itu*ceh dasat BM hamba*, biological clock ak pon dh lari...malam bjaga,  siang tido. Balik je patrol, terus menuju ke tilam lepas sahur n subuh.Paling kurang ak bangun kul 10 a.m tau x??..mau jatuh saham den kalo bakal mak mentua tau..hik3

Part lagi best bile ak free2 dpt sun burnt lepas buat excavation penyu 2 hari bturut dbawah mentari dekat hatchery..Excavation ni keje die kena gali nest yg telur penyu diambik dh nest asal, pstu taruk lam nest kat hatchery untuk hatching process. Lepas  hatching period iaitu lebih kurang 40-45 days, then excavation akn dibuat untuk clear the area for the next nests, and data also akan di ambik: jumlah telur yg djumpai, jumlah egg shells, jumlah unhatched eggs, died pip, life pip, and also life hatchling. Sume data tu penting for further research purpose. Life hatchling pulak dilepaskan kat laut secepat mungkin. Nak tau sebabnya? Please wait for further explaination on Part II sooner. 
 nests yg kat hatchery

anak2 penyu yg baru kuar dari nest...comeii:D


     

21 Aug 2011

impian


telah diri ku dewasa
kini mengejar impian hanya
deras hati ku berkata
pasti akan ada jalan tuk diri ku
ku pegang hati yang rapuh ini
dengan harapan ku kan mencuba
mencari mimpi di alam nyata
walau angan  yang bisa ku sandarkan padanya


Tuhan tolong aku
pimpinlah  diriku ke situ
bangunkan bila ku jatuh
saat hati mula menjauh


arah jalan ini
masih jauh perlu di tempuh
izinkan ku terus berlari
mencari  impian hidup...